ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (1878 – 1958)


tselementes1Ο Νικόλαος Τσελεμεντές (1878 – 1958 ) είναι ο γνωστότερος Έλληνας αρχιμάγειρας του 20ου αιώνα. Η καταγωγή του ήταν απ’ το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα , όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Η πρώτη του δουλειά ήταν ως υπάλληλος συμβολαιογραφείου, στην πορεία όμως να ασχολείται περισσότερο με τη μαγειρική εργαζόμενος στο μαγαζί του πατέρα και του θείου του. Έφυγε στην Βιέννη σπουδάζοντας για ένα χρόνο την μαγειρική τέχνη και όταν επέστρεψε εργάστηκε για διάφορες πρεσβείες. Έγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό «Οδηγός Μαγειρικής» που πρωτοεκδόθηκε το 1910, που περιείχε -εκτός των συνταγών- διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα, νέα για τη μαγειρική κ.α. Το 1919 έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου «Ερμής», λίγο αργότερα έφυγε για την Αμερική, όπου δούλεψε σε μερικά απ’ τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1932 και ιδρύει την δική του σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής ενώ παράληλα κυκλοφορεί το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, που αποτελεί για πολλά χρόνια τον πρώτο ολοκληρωμένο οδηγό μαγειρικής

Το βιβλίο αυτό έμελε να γνωρίσει πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες. Επηρεασμένος απ’ τη γαλλική κουζίνα, υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ’ αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν για πρώτη φορά την μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα,(κάποιες από τις πιο διάσημες συνταγές του)

Υπήρχαν βέβαια και αυτοί που υποστήριξαν ότι αλλοίωσε την ελληνική κουζίνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, παρόλα αυτά όμως ο Νικόλαος Τσελεμεντές αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας για πάνω από μισό αιώνα.

Δίδαξε με τα βιβλία του γενιές Ελληνίδων νοικοκυρών κάνοντας το όνομά του να αποτελεί ταυτόσημη έννοια με τους οδηγούς μαγειρικής που κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα.

Previous Γιορτή κάστανου...
Next ΑUGUSTE ESCOFFIER (1846-1935)

No Comment

Leave a reply